Соништа и нивната подлабока порака - Emilija Gavrilova

Соништа и нивната подлабока порака

Мистерија на сонот

Соништа и нивната подлабока порака

Соништата се вистинска мистерија за сите, бидејќи никој не знае што значат.

Сeкој од нас сонува. Некои велат дека нивните соништа можат да се реализираат, а некои тврдат дека страшните појави ги вознемируваат цела ноќ.

Верувања за соништата според Грците, Еѓипќаните и Римјаните

Грците веруваат дека боговите физички доаѓаат во соништата да ги испраќаат божествените пораки. Подоцна тие мислеле дека душата на сонувачот ќе го напушти физичкото тело и ќе се шета низ разни места што биле видени во соништата. Истото го поддржуваат  Индијанците и кинезите.

Египќаните биле меѓу првите цивилизации кои се обидувале да ги интерпретираат своите соништа. Во Египет започнал процесот на инкубација на сонот. Кога некој имал проблеми во животот и сакал упатства од Бог, тој спиел во храмот. Таа ноќ би ја сонувал. Кога би се разбудил, свештениците би му помогнале да го интерпретира својот сон.

Римјаните имале силни ставови за соништата. Тие верувале дека соновите биле пораки од боговите.

Соништата низ призма на видување на Хипократ,Аристотел и Зигмунд Фројд

Хипократ во својата книга за соништата напишал дека душата ги прима сликите во текот на денот, а во текот ги создава тие слики, па така сонуваме.

Аристотел верувал дека соништата може да бидат показатели за состојбата во телото. Тој не веруваше дека се божествена инспирација. Тој ги припишува сцените од сонот на внатрешните сензации во човечкото тело

Царот Август наредил секој кој имал сон за државата да го објави на пазарот.

Во поново време, Зигмунд Фројд, во својата книга “Толкување на соништата“, пишува дека искуствата и потисната желба на лицето во текот на еден ден се чуваат во неговата потсвест. Бидејќи потсвеста продолжува да функционира за време на спиењето, тоа е претставува исто искуство и желба во форма на симболи во соништата. На пример, ако некој има силна сексуална желба, тој гледа ритмички активности како што се танцување, јавање, качување по скали итн., кои се всушност симболи на сексуални односи во соништата. Фројд дал поголемо значење за сексуалната содржина на соништата. Долгите тенки предмети како што се прачки, нож, колони, тапа и сл., претставуваат машки гениталии, а шуплините како чамци, вазни, пештери, пештери претставуваат женски гениталии.

Верувањата на  Карл Јунг, Алфред Адлер, Калвин Хол за соништата

Карл Јунг ги поврзува соништата со различни типови на особини што ги нарекува “архетипови”. Овие архетипи се појавуваат како различни луѓе или слики во соништата. На пример, еден маж има некои женски особини кои се појавуваат во соништата во облик на жена. Невината и чиста искреност на човекот се појавува во соништата како дете. Неговиот учител или татко кои му помагаат ќе се појави како “мудар старец” кој му дава насоки во неговиот сон. Негативните аспекти како што се слабоста и стравот се појавуваат како застрашувачки појави во соништата. Со разбирање на овие архетипови, сонувачот може подобро да ја разбере неговата личност и да ги реши сите нарушувања во неговата личност.

Алфред Адлер не верува дека соништата го надминуваат јазот меѓу потсвеста и свеста. Тој верува дека соништата се апарати за решавање  на проблемите. Кога соништата се донесени во свеста и правилно се толкуваат, тие ни помагаат да ги разбереме нашите проблеми во животот кога сме будни и ни нудат решенија за да ги решиме овие проблеми.

Калвин Хол вели дека соништата треба да се сметаат за когнитивен процес (процес на учење). Хол мислеше дека спиењето е само мисла или след на мисли кои се јавиле во текот на спиењето, и дека сликите од  соништата се визуелни приказ на личното разбирање

Причини за соништа

Постојат две причини за соништата.

Една причина е психолошките и физиолошките промени што се случуваат во нашето тело.

На пример, ако се плашиме од некој проблем, сонуваме дека не прогонува некоја личност.

На ист начин, ако нашиот мочен меур е полн во текот на ноќта, сонуваме тоалети.

Друга причина зошто сонуваме е нашето астрално патување.

Кога спиеме, телото почнува да се релаксира и по некое време, астралното тело полека се издигнува од физичкото. Астралното тело може да се замисли дека има иста форма како физичко тело, но со помалку молекули и помала густина. Ова астрално тело е вградено во физичкото.

Во текот на ноќта кога спие физичкото тело, астралното тело излегува и лебди како пердув во воздухот.

Астралното тело може да оди насекаде со брзината на светлината.

Може да оди длабоко во морето и да лета високо на небото. Може да оди на други планети и галаксии во универзумот.

Кога астралното тело патува вака, ќе има други астрални тела и суштества кои ќе дојдат во контакт со него. Понекогаш астралните тела на големите души кои живеат на повисоки димензии можат да комуницираат со нашите астрални тела.

По патувањето онолку долго колку што сака, астралното тело се враќа во физичкото тело додека е будно.

Општо земено, астралното тело заборава што се случило за време на патувањето, бидејќи сеќавањето е поврзано со физичкото тело. Но, понекогаш, сцените може да се меморираат преку астралното тело дури откако ќе се вратат во физичкото тело. Овие запаметени сцени на луѓе се сметаат за “соништа”.

Најчести соништа и нивното толкување

Несреќи во сонот: Ако сте во сообраќајна несреќа, тоа значи дека не се чувствувате добро емотивно. Ова, исто така, предупредува за несреќа што може да се случи. Ако најдете некој во сообраќајна несреќа, ќе загубите односи со некого.

Воздух: Сонување на воздух значи дека вашата интелигенција ќе ви донесе награди. Загадениот воздух вели дека има некој проблем во процесот на размислување.

Алкохол: Ако сонувате дека уживате во алкохолот, тоа значи дека наскоро ќе бидете успешни во некој договор.

Ангели: Ако видете ангели во вашиот сон представува дека сте чисто срце и дека ќе добиете некоја духовна помош.

Животни: Во принцип, животните претставуваат скриени желби, чувства и сексуални нагони.

 • Мравките претставуваат ситни и ирелевантни нешта што ве мачат. Понекогаш мравките го претставуваат почетокот на болеста.
 • Лилјаците значат дека сте под влијание на негативната енергија.
 • Мачките во сонот покажуваат дека некој ќе те измами.
 • Кравите велат дека некои работи поврзани со вашата мајка треба да се решат. Тие, исто така, велат дека се однесувате премногу невино во некои случаи.
 • Кучињата се симболи на вашите вештини кои сте ги игнорирале, но ќе бидат обновени.
 • Магарињата покажуваат дека не сте подготвени да соработувате со другите.
 • Слоновите претставуваат дека треба да бидете трпеливи за да успеете.
 • Рибите претставуваат доаѓање на некои нови промени. За жените понекогаш ја претставуваат бременоста.
 • Коњите претставуваат сексуална моќ. Дека имате доволно сила да ја извршите било која задача.
 • Змиите во соништата претставуваат сексуален потенцијал и породување. Кога се плашите од змии, тоа претставува сексуално незадоволство. Кога змијата ќе те касне, тоа претставува скриени стравови. Змиите претставуваат будење или нарушување во кундалината (духовна) моќ.

Бебе: Кога сте ментално преокупирани со нешто, тогаш го гледате бебето во соништата. Тоа значи дека сте ја разбудиле потенцијалната чистота на вашето срце. Ако бебето плаче, нешто во вашата работа треба внимание и грижа. Ако ја видите смртта на бебето во соништата, тоа значи дека проектот или прашањето завршуваат.

Птици: Сонување на птица која лета и произведува звуци, значи дека ќе уживате во слободата и славата. Птичји јајца симболизираат пари.

Соништа во кои ве прогонуваат: Секогаш кога некој или некое животно ве прогонуваат во вашите соништа, тоа значи дека се плашите дека некој може да ве нападне или да ви се спротивстави. Имате проблем на работното место или љубов што треба да го решите, но бегате од тоа.

Бои: Боите воопшто ја претставуваат нашата ментална состојба.

 • Црно – опасност или смрт, некогаш мистична природа.
 • Сина – Мир и природен резерват.
 • Зелено – здравје, плодност и заработка.
 • Златна – духовен успех.
 • Црвена – гнев, храброст, енергија и сексуална желба.
 • Виолетова – висока духовност, исцелување и религиозност.
 • Бела – чистота и совршенство, понекогаш нови почетоци. Жолта – интелигенција и среќа, понекогаш болест.

Мртовци: Мртовци во соништата се среќа и добивки на пари.

Земја: Земја во соништата значи дека треба да бидете практични и да имате трпеливост.

Сонови со испити: Ако сте сонувале дека не сте можеле да се најдете ниту едно прашање што сте го учеле за испитот, или сте задоцниле на испит, тоа значи дека не сте се добро подготвиле за испит или не сте ја добро завршиле работата. Има некои прашања што сте ги занемариле.

Соништа во кои паѓате: Ако паѓате од небо на земја, тоа претставува неможноста да ја контролирате својата позиција, и тука е инфериорноста и несигурноста.

Оган: Оганот претставува бес, сексуална желба и уништување. Ако вашата куќа гори во вашиот сон, ќе се преселите во нова средина. Ако го изгасите огнот, тоа значи дека ќе ги надминете пречките.

Цвеќе: Ако видете цвеќиња во соништата тоа е награда, признание и успех.

Сонови во кои летате: Ако во сон летате на висока надморска височина, тоа значи дека сте се подигнале погоре во вашата позиција или ќе постигнете нешто во блиска иднина. Ако летате премногу ниско и има некои пречки како што се ѕидови, столбови и дрвја, тоа значи дека постојат пречки кои треба да ги совладате за да бидете успешни. Ова претставува летање на астралното тело.

Овошје: Сонување на овошје претставува награди, финансиски придобивки, сексуална среќа и забременување.

Венец: Ако носите венец во вашите соништа, ќе се издигнете духовно.

Одење во странство:

Ако одите во странство, тоа значи дека ви требаат промени во вашата моментална состојба или можеби ќе дојде некој нов пријател во вашиот живот.

Идоли: Поклонението на идолот значи дека вашите идеи и планови не се точни. Треба да ја смените вашата психологија.

Патување: Ако се видите себе си као одите на патување, може да започнете нов потфат и да заработите профит од него.

Мантри: Ако сонувате некого кој ви кажува мантра или сте ја слушнале мантрата во вашите соништа, и ако се сетите на мантрата и откако ќе се разбудите, напишете ја на хартија и почнете да ја рецитирате мантрата. Оваа мантра ви помага да ги надминете минатите гревови и да стекнете просветлување.

Пари:Ако видете пари во вашите соништа, ќе добиете шанса да го зголемите вашиот приход. Ако губите пари, тоа значи дека вашиот домашен живот ќе биде во неволја.

Голи соништа: Ако сте во соништа гол, тоа значи дека криете нешто и сте загрижени дека другите можат да ја дознаат оваа тајна. Ако видите друга гола личност, тоа е неприфатлива љубовна врска или загуба на честа во општеството.

Шкорпиони: Ако се видите себеси во средина на неколку скорпии или змии, вашата аура е пореметена и вашата животна енергија  е намалена од некои зли сили.

Небо: Јасното небо претставува нова надеж и среќа. Облачно небо претставува некакви проблеми.

Паѓање на забите: Кога сонувате дека ви паѓаат забите или кога немате заби, тоа е вознемиреност што ве опкружува. Исто така, го претставува вашиот страв од стареење. Постојат можности за смрт на близок човек или член на семејството.

Храмови: Храмови во сон значи духовно достигнување, здравје и среќа.

Непознати лица: Непознати лица во соништата се душите што комуницираат со вас. Следете ги нивните упатства.

Вода: Чиста вода во сон значи дека сте емотивно и духовно добро. Матна и валкана вода значи дека ќе се соочите со проблеми или ќе добиете лоши вести.(Д-р Р. Нагесвара Рао, ведски астролог)

За да имате мирен сон повеќе прочитајте тука

Нарачајте Алое Вера Гел Forever Living Products од вашата земја

 

UK USAAUSTRALIA
CANADACZECHGREECE
LUXEMBOURGBELGIUMSPAIN
NEW ZEALANDNORTHERN IRELANDNETHERLANDS
IRELANDSLOVAK REPUBLICPORTUGAL

Достава во рок од 2 дена!

Напомена:

Оваа интернет страница е независен деловен соработник на компанијата Forever Living Products.


Сите препорачани производи на оваа страница се составени врз основа на долгогодишни искуства на нашите корисници, и не се замена за препорачана медицинска терапија.


Споменатите додатоци во исхрана на оваа интернет страница не се надоместок или замена на урамнотежена исхрана.