Адитиви - додатоци во храната опасни за здравјето - Emilija Gavrilova

Адитиви – додатоци во храната опасни за здравјето

Емулгатори кои го разоруваат организмот

Адитиви додатоци во храната,опасни за здравјето, природно не се наоѓаат во храната, туку се додаваат  како средства за постигнување на (емулзија)т.е.компактност на прехрамбената смеса, како и нејзино конзервирање и ароматизирање со што би се подобрил квалитетот и рокот на траење.

Тие се означени со голема буква Е(емулгатори) и трицифрен број.

За да продуктите бидат свежи подолго и да не се расипуваат, во нив се додаваат конзерванси.

Некои од нив се екстремно опасни за здравјето, и затоа е најдобро да се провери на декларацијата кои адитиви продуктот ги содржи.

Адитиви - додатоци во храната опасни за здравјето

Лимонова киселина, шеќер, сол, сода бикарбона, исто така, припаѓаат на адитиви.

Спроведени се испитувања, и врз основа на нив, се определува количината на адитиви која е дозволена да се внесува, односно специфична дневна доза, која може да се конзумира без последици.

На позитивната листа има 314 Е адитиви, но има некои кои треба да се избегнуваат.

Нитратите се штетни.

Адитиви - додатоци во храната опасни за здравјето

Токсини(отрови)кои ги внесуваме во себе

Канцерогени адитиви 

 • E131, E142, E210 ,E211,E212,E213,E214,E215,E216,E217,E247,Е330
 • ги има во гумените бомбони,полнети чоколадни бомбони, замрзнат зеленчук со сосови, меки сирења, месни преработки и др.
 • Е330 е најкарцероген и го има во маринирани печурки,топени сирења,битер лемон….

Опасни адитиви(отровни)

 • E – 102, 104, 110, 120, 124, 127, 171, 173, 180, 241
 • ги има во пудинг од ванила и готов сладолед

Сомнителни адетиви

 • E104, E122 , E141, E171 ,E173,E180 , E241

Адитиви - додатоци во храната опасни за здравјето

Забранети адетиви

 • E103, E105 , E111 , E121, E125,E126,E128,E129 ,E130, E154, E240, E388,E389, E424,E425, E512,E537,E557,E912,E914, E916,E917,E918,E919,E922,E923 ,E924б,E925, E929

Адитиви кои влијаат на разни заболувања на внатрешните органи/цревни заболувања

 • Е 220,E221,E222,E223,E224,E226, E407

Адитиви - додатоци во храната опасни за здравјето

Адитиви кои се штетни за кожата

 • E230,E231,E232,Е 233

Адитиви кои негативно влијаат на  притисокот

 • E250,E251

Адитиви кои предизвикува алергиски реакции

 • E311 ,E312

Адитиви кои предизвикува холестерол

 • E320,E321

Дебелина или здравје

Адитиви кои предизвикува  проблеми во желудникот/органите за варење

 • E322,E338,E339 ,E340 ,E341,Е361, Е407,E450E461,E462,E463,E465,E466,E926

Адитиви кои го уништуваат витаминот Б во организмот

 • Е200

Адитиви - додатоци во храната опасни за здравјето

Адитиви кои не се опасни по здравјето:

 • Е100,Е101,Е101а

Адитиви кои предизвикуваат нервни заболувања

 • Е311, Е312

E – 213 е извонредно опасен и забранет адидив

Многу опасен – E123, E220


Лимонска киселина  E – 330

Лимонската киселина е слаба органска киселина .Таа е  природен конзерванс кој се користи во производството на храна и пијалоци.

Правилна, здрава исхрана и квалитетен тренинг

Винска киселина  E – 334

Винската или тартаратна киселина е бела, кристална органска киселина. Солите на винската киселина се викаат тартарати.

Фосфорна киселина  E – 338

Борна киселина  E – 284

Јаболкова киселина  E – 296
Сахарин  E – 954

Сахаринот е вештачки засладувач. Супстанцата е многу послатка од сахарозата. Се користи за засладување на производи како пијалоци, бонбони, колачи, лекови и пасти за заби

Адитиви - додатоци во храната опасни за здравјето

Стабилизатори кои  се наоѓаат во преработките од месо

E – 450 Динатриев дифосфат
E – 451 Пентанатриев трифосфат
*можат да предизвикаат проблеми со варењето

Секој производител е должен на производот да го наведе употребениот емулгатор/адитив ,затоа внимавајте и добро читајте на производите што ги купувате.

Тајни за подолг и поздрав живот

За повеќе информации за Форевер  природни додатоци во исхраната, детоксикација , контактирајте ме на:

00 389 70 34 88 45

e.mail > gavrilova.emilija@gmail.com

www.facebook.com/prodazba.aloevera

 

 

 

 

 

Нарачајте Алое Вера Гел Forever Living Products од вашата земја

 

UK USAAUSTRALIA
CANADACZECHGREECE
LUXEMBOURGBELGIUMSPAIN
NEW ZEALANDNORTHERN IRELANDNETHERLANDS
IRELANDSLOVAK REPUBLICPORTUGAL

Достава во рок од 2 дена!

Напомена:

Оваа интернет страница е независен деловен соработник на компанијата Forever Living Products.


Сите препорачани производи на оваа страница се составени врз основа на долгогодишни искуства на нашите корисници, и не се замена за препорачана медицинска терапија.


Споменатите додатоци во исхрана на оваа интернет страница не се надоместок или замена на урамнотежена исхрана.